Sajam povodom 15 godina USAID-a u BiH: Investirano 1,6 milijardi USD

Bez autora
Oct 20 2011

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je u Sarajevu ispred BBI centra organizirala sajam na kojem su predstavljeni projekti i partneri ove agencije u BiH, a povod je obilježavanje 15. godišnjice djelovanja USAID-a u BiH i 50. godišnjice postojanja agencije. Na sajmu su se predstavili domaći partneri USAID-a, ali i partnerske agencije iz Njemačke, Švedske, Norveške i Češke Republike, njih 26. USAID je u BiH došao odmah nakon rata i materijalna pomoć američke vlade plasirana putem USAID-a od 1994. do danas iznosi 1,6 milijardi dolara. Nakon rata pomoć je bila usmjerena na oporavak, rekonstrukciju infrastrukture, a danas se radi na projektima od direktne važnosti za građane ove zemlje tako što se jača demokratski sistem, pomaže se mladim ljudima da se okupljaju, daje se podrška jačanju privrede i otvaranju novih radnih mjesta. BiH je jedan od visokih prioriteta za USAID-a i ova agencija radi na tome da BiH što prije uključi u euroatlantske integracije.

Sajam povodom 15 godina USAID-a u BiH: Investirano 1,6 milijardi USDAmerička agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je u Sarajevu ispred BBI centra organizirala sajam na kojem su predstavljeni projekti i partneri ove agencije u BiH, a povod je obilježavanje 15. godišnjice djelovanja USAID-a u BiH i 50. godišnjice postojanja agencije.

Na sajmu su se predstavili domaći partneri USAID-a, ali i partnerske agencije iz Njemačke, Švedske, Norveške i Češke Republike, njih 26.

Demokratija i privreda

"USAID je u BiH došao odmah nakon rata i materijalna pomoć američke vlade plasirana putem USAID-a od 1994. do danas iznosi 1,6 milijardi dolara. Nakon rata pomoć je bila usmjerena na oporavak, rekonstrukciju infrastrukture, a danas radimo na projektima od direktne važnosti za građane ove zemlje tako što jačamo demokratski sistem, pomažemo mladim ljudima da se okupljaju, dajemo podršku jačanju privrede i otvaranju novih radnih mjesta", kazao je američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Prema riječima direktora USAID-a u BiH Alana Reeda, BiH je jedan od visokih prioriteta za USAID-a i ova agencija radi na tome da BiH što prije uključi u euroatlantske integracije.

Krediti

Jedan od partnera USAID-a u BiH je i mikrokreditna organizacija Partner, preko koje USAID plasira sredstva namijenjena za dva projekta.

Kako je pojasnila Selma Jahić, pomoćnik direktora za marketing MKO Partner, saradnja traje već pet godina i jedan projekat je već pri kraju, a riječ je o projektu povećanja zaposlenosti u ruralnim područjima, odnosno finansijskoj pomoći klijetima koji se žele baviti uzgojem jagodičastog voća. USAID je na ovaj način plasirao 1,2 miliona KM, a kredite u Partneru po kamatnoj stopi od sedam posto na godišnjem nivou na rok otplate pet godina uz grace period do tri godine dobilo je oko 400 poljoprivrednika. Za drugi projekat koji treba početi naredne godine namijenjeno je 1,6 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik